Nieuws

Matthijs uit de brugklas vertelt waarom hij koos voor het Werkman VMBO

NIEUWS

Matthijs uit de brugklas vertelt waarom hij koos voor het Werkman VMBO

Het Werkman VMBO is de enige Dalton vmbo-school van Groningen. Je kunt er alle niveaus vmbo doen. Matthijs is 13 jaar en zit in de brugklas. Hij vertelt over de eerste maanden op het Werkman VMBO. Ga jij volgend jaar naar de middelbare school? Of gaat jouw kind naar de brugklas? Lees dan snel dit verhaal en kom ook naar de open dag.

Matthijs weet nog goed waarom hij koos voor het Werkman VMBO. “Het leek me een leuke school en de beste keuze voor mezelf. Ik kan hier vakken op verschillende niveaus doen”, vertelt hij. “Ik doe bijvoorbeeld wiskunde op vmbo-kader en Engels op vmbo-tl. Ik spreek namelijk al vloeiend Engels, omdat mijn neef en nicht uit Canada komen.”

Net als de basisschool
Het Werkman VMBO is een Daltonschool. Daarbij leert iedereen zelfstandig werken en zitten in de eerste twee jaar leerlingen van alle niveaus door elkaar in de klas. Matthijs zat niet op een Dalton-basisschool, maar de overgang naar het Werkman VMBO was niet moeilijk. “Iedereen doet de lessen op zijn eigen niveau. Het is eigenlijk net als op de basisschool, maar dan is het werk wat moeilijker”, zegt Matthijs. “We hebben Daltontijd, daarin kan je zelf kiezen wat je gaat doen. Je kan huiswerk maken of een achterstand inhalen als je die hebt.”

Geld verdienen
Favoriete vakken van Matthijs zijn Engels, economie en tekenen. “Ik schets thuis ook en die schetsen verkoop ik dan weer. Met het geld wat ik verdien, kan ik nieuwe tekenspullen kopen. En de winst zet ik opzij”, legt Matthijs uit. Deze jonge ondernemer doet niet alles voor het geld. Zo helpt hij na schooltijd vrijwillig op zijn oude basisschool. “Ik wil daar volgend jaar ook mijn stage doen. Maar later zou ik graag in de ICT, met computers, willen werken.”

Op de laptop
Matthijs werkt nu ook al met computers op school. De lessen op het Werkman VMBO zijn voor een deel met schoolboeken en schriften, en voor het andere deel met laptops. “Het is heel handig om dingen te kunnen opzoeken. Ook hebben we laatst toetsen gemaakt op de laptop. Het is voor mij makkelijk om met een laptop te werken, want ik doe thuis ook veel met computers”, vertelt Matthijs.

Elke leerling op het Werkman VMBO heeft een eigen coach. “Die van mij is wel aardig, alle docenten hier zijn aardig”, zegt Matthijs. “Ik vind het een leuke school en ik heb leuke klasgenoten. Ik heb nog steeds contact met mijn oude vrienden, maar heb hier ook nieuwe vrienden gemaakt. Iedereen hangt hier in de kantine in de pauze. Dan is het druk, maar niet te druk. Maar toen het sneeuwde was iedereen buiten, toen was het heel stil in de kantine.”

Kom kijken op het Werkman VMBO
De open dagen op het Werkman VMBO zijn op woensdag 31 januari van 16.30 - 20.30 uur en woensdag 14 februari van 15.00 - 18.00 uur. Iedereen is welkom aan de Kluiverboom 1a in Groningen.